Companiile financiare pot fi definite in functie de tipurile lor astfel: instituții financiare bancare (adica bancile) și instituții financiare nebancare (pe scurt, IFN). Instituțiile financiare bancare includ băncile al căror rol principal este de a accepta depozitele de bani și de a acorda împrumuturi. Instituțiile financiare nebancare, pe de alta parte, includ bănci de investiții, companii de asigurări, companii financiare, companii de leasing etc.
In articolul următor aruncăm o privire mai atentă asupra ifn ce înseamnă si care sunt avantajele atunci cand apelezi la o astfel de insitutie.
Ifn ce înseamnă mai exact?
Există o serie de instituții financiare nebancare, care includ bănci de investiții, companii de leasing, companii de asigurări, fonduri de investiții, companii financiare etc. Băncile de investiții furnizează servicii companiilor, inclusiv subscrierea de titluri de creanță și emisiuni de acțiuni, tranzacționare cu titluri de valoare, investiții, servicii de consultanță în afaceri, tranzacții cu instrumente derivate, instituțiile financiare precum companiile de asigurări oferă protecție împotriva pierderilor specifice pentru care se plătește o primă de asigurare. Fondurile de pensii acționează ca instituții de economii în care investitorii își pot investi fondurile în produse de investiții colective și pot primi în schimb venituri din dobânzi.
Ifn este o instituție de credit nebancară ce acționează ca brokeri facilitează tranzacțiile cu active financiare precum instrumente derivate, valute, acțiuni etc. Alți furnizori de servicii financiare, cum ar fi companiile de leasing, facilitează achiziția de echipamente, companiile de finanțare imobiliară pun capitalul la dispoziția investitorilor. Consilierii și consultanții financiari oferă consultanță contra cost.
Principala diferență dintre cele două tipuri de instituții financiare este că instituțiile financiare bancare pot accepta depozite în diverse conturi de economii și depozite la vedere, ceea ce nu poate fi făcut de o instituție financiară nebancară.
O instituție financiară nebancară oferă o varietate de servicii, dintre care unele se suprapun cu instituțiile financiare bancare, cum ar fi împrumuturi, consiliere financiară, investiții în titluri financiare, leasing de echipamente etc. În plus, instituțiile financiare nebancare oferă și servicii suplimentare. servicii precum acoperirea asigurărilor, activitățile de subscriere, crearea de piață etc.
Instituțiile care nu sunt dependente de sistemul bancar au obiective diferite și în funcție de acestea, este diferit si modul în care sunt clasificate. Unul dintre principalele avantaje pe care le oferă este că își duc activitățile de finanțare către populația care nu poate accesa cu ușurință creditul bancar și către companii care nu au un istoric de creditare favorabil, ceea ce oferă antreprenorilor și IMM-urilor posibilitatea de a accesa o suma de bani.
De retinut: ifn ce înseamnă si cum este definita pe scurt
Instituția financiară nebancară reprezintă o unitate care are legătură cu mediul financiar, dar nu deține o licență bancară specifică.
Aceste organizații permit clienților să utilizeze diferite servicii bancare, printre care împrumuturi și facilități de credit, pooling de risc și consultanță financiară; cu toate acestea, nu li se permite să detina depozite de la clienți.
Desigur, IFN-urile sunt soluția pentru clienții care nu îndeplinesc cerințele băncilor. Pe lângă aceasta, clienții pot utiliza serviciile nebancare pentru anumite facilitati pe care băncile de obicei nu le oferă. Mulți oameni de afaceri au nevoie de aceste tipuri de instituții pe post de consilieri de afaceri sau financiari.
Comentarii recente