Dacă ai rămas cu o datorie neplătită, dar în străinătate, acest lucru poate fi mai complex… Jurisdicția străînă este diferită de jurisdicția romană ceea ce complică recuperarea unei creanțe. Cert este că banca sau instituția la care ai un credit neplătit în străinătate 2019 poate apela la o societate de recuperare a datoriilor care va acționa în consecință. Detalii în cele de mai jos.
Credit neplătit în străinătate 2019: cadru legislativ
Există o procedură europeană de somație de plată prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 care poate fi utilizată atunci când cel puțîn una dintre părți își are domiciliul sau reședința obișnuită într-un stat membru a UE, alt stat decât statul membru al instanței sesizate.
Scopul acestei proceduri este de a simplifică, accelera și reduce costurile de procedură în litigiile dintre țări și de a asigura liberă circulație a ordinelor europene de plată în toate statele membre, adică ordonanța va fi imediat aplicabilă pe teritoriul altui stat membru, fără a fi necesară recurgerea la alte proceduri juridice.
Procedura specifică pentru un credit neplătit în străinătate 2019
Reglementările europene prevăd că această procedură poate fi aplicată numai în prezența datoriilor civile și comerciale, cu excepția anumitor aspecte, indiferent de cuantumul creanței de recuperat. Se introduce folosind un formular tip pe care creditorul personal sau prin executor judecătoresc îl va trimite instanței competențe. Că și în cazul unei somații de plată clasice, se va emite și se va comunica un ordin debitorului, care va avea la dispoziție 30 de zile pentru a formulă o contestație.
În lipsa contestației, somația de plată este declarată executorie. Se transmite apoi reclamantului pentru că acesta să poată efectua executarea silită.
În termen de treizeci de zile de la primirea de către instanță a răspunsurilor intimatului, instanța poate pronunța o hotărâre. În cazul în care instanța nu a primit un răspuns de la partea interesată în termenul stabilit, se pronunță asupra cererii care i-a fost prezentată.
O decizie pronunțată într-un stat membru în cadrul procedurii europene pentru cereri cu valoare redusă (adică datoriile cu o valoare mai mică de 2000 de euro) este recunoscută și executată într-un alt stat membru fără a fi necesară o declarație care să stabilească caracterul executoriu al acesteia și fără a se putea opune punerii sale în practică.
Dacă ați crezut că faptul de a avea un credit neplătit în străinătate 2019 nu are consecințe, ei bine, trebuie să știți că nu e chiar așa. România este membră a UE și prin urmare se supune unor reguli legislative stricte. Cea mai ușoară cale este să încercați să va plătiți datoria sau să negociați anumite condiții cu societatea care se ocupă de colectarea datoriei. Nimic nu este bătut în cuie și dacă aveți un loc de muncă, o garanție imobiliară, un girant sau orice care ar putea să demonstreze bună dvs. credință, orice se poate rezolva! Un credit neplătit în străînătate 2019 nu este o tragedie și nici ceva imposibil de depășit! Ba chiar puteți apela la consilieri financiari care va pot da cele mai utile sfaturi.
Comentarii recente