Ce informații esențiale găsiți într-un contract de împrumut între persoane fizice?

De Cervatiuc Alin0 comentarii

Dacă v-ați hotărât să profitați de facilitățile oferite de diverse instituții bancare sau nebancare, aveți grijă ca îndeplinirea visurilor dvs. să nu se transforme într-un coșmar!

Instituțiile financiare reglementate trebuie să vă furnizeze anumite informații despre împrumutul personal, într-un contract împrumut persoană fizică sau într-o anexă. Informațiile necesare depind de tipul de împrumut pe care îl obțineți. Instituția financiară vă poate furniza aceste informații în scris sau în format electronic dacă sunteți de acord să primiți informațiile pe acea cale.

Credit de nevoi personale cu dobândă fixă

Dacă solicitați un credit de la persoane fizice care împrumută bani cu dobândă fixă ​, acesstea trebuie să vă furnizeze următoarele informații într-un contract împrumut persoană fizică:

Suma împrumutată

Rata anuală a dobânzii – rata dobânzii aplicată împrumutului

DAE (dobânda anuală efectivă) – costul anual, exprimat ca procent din capital, inclusiv taxele, cum ar fi taxele de servicii, taxele de înregistrare și taxele administrative, dacă este cazul

Durata – perioada de timp în care contractul dvs. de împrumut va fi în vigoare

Data avansului – data la care începe să acumuleze dobânda

Rate – suma ratelor dvs. și data scadenței acestora

Perioada de amortizare – timpul necesar rambursării integrale a împrumutului

Alte comisioane – alte taxe aplicabile, cum ar fi comisioane pentru fonduri

Credit de nevoi personale cu dobândă variabilă

Dacă solicitați un credit de nevoi personale cu rată variabilă, instituția bancară trebuie să vă furnizeze aproximativ aceleași informații ca cele de mai sus într-un contract împrumut persoană fizică.

Informații suplimentare care trebuie furnizate:

o sumă estimată, calculată în funcție de dobânda curentă, din suma totală pe care va trebui să o plătiți până la sfârșitul termenului;

o sumă estimată din dobânda totală pe care o veți plăti pe parcursul termenului.

În cazul în care modificările ratei dobânzii sunt legate de un alt indice, instituția financiară trebuie să vă furnizeze, cel puțin o dată pe an, o declarație care să conțină următoarele informații:

rata dobânzii și soldul restant la începutul și la sfârșitul perioadei acoperite de contract;

suma fiecărei rate pentru perioada următoare, pe baza unei previziuni bazate pe rata dobânzii în vigoare la data contractului.

Pentru împrumuturile cu dobândă variabilă și cu dobândă fixă, creditorul trebuie să includă, de asemenea, următoarele informații într-un contract împrumut persoană fizică:

rata anuală a dobânzii la care rata dvs. nu ar acoperi dobânda plătibilă pentru perioada respectivă (uneori denumită „rată de declanșare” sau rată critică);

faptul că dacă rata dobânzii crește pe perioada contractului, perioada de amortizare va fi mai lungă.

Ce ar trebui să faceți dacă credeți că vă sunt încălcate drepturile într-un contract de împrumut între persoane fizice

Dacă credeți că o instituție financiară, de orice fel, nu vă respectă drepturile sau clauzele prevăzute într-un contract împrumut persoană fizică, trebuie să contactați Agenția pentru Protecția Consumatorului, înainte de a da în judecată banca.

Ideal este să consultați o persoană cu pregătire în domeniul juridic înainte de a semna un contract împrumut persoană fizică pentru a evita și preveni eventualele nereguli. După semnarea unui asemenea contract, demersurile devin mult mai anevoioase în cazul unui abuz. Studiați cu atenție clauzele și nu vă grăbiți, mai ales că veți fi buni de plată pentru ani întregi din viața dvs.

 

Articole similare

Vrei până la 20.000 lei în 48 de ore?

Aplică mai jos ⤵